Graviditetshjälp från nätet

Graviditetshjälp från nätet

Om du känner att du har svårt att bli gravid, kan den här artikeln hjälpa dig! Vi ger dig smarta tips att tänka på för att öka din fertilitet och chansen att bli gravid. 

Viktupp- eller nedgång

Väger du lite för mycket eller lite för lite för din vikt? Dessa saker påverkar din fertilitet. Kroppen är upptagen med så mycket annat när man är över- eller underviktig, ibland får fertiliteten andra plats. Försök att se till så du har din idealvikt långt innan du planerar att bli gravid. Det är viktigt både för dig och din eventuella graviditet. Här nedan så får du bra tips på om du är överviktig eller att du behöver lägga på dig några kilon.

Överviktig

Lägg in några promenader i veckoschemat och lägg till mer grönsaker till maten. Tallriksmodellen är fortfarande en bra indikator på hur man äter hälsosamt: minsta delen ska vara protein (undvik att äta för mycket rött kött), 1 del kolhydrater (gärna fullkornsalternativ) och 1 del frukt och grönt som ska vara lika stor som kolhydratsdelen. Ju hårdare du tränar, desto mer måste du justera tallriksmodellen, men för vanlig träning 2-3 gånger i veckan är det här en bra riktlinje.

Underviktig

En del har helt enkelt hög ämnesomsättning och har svårt att gå upp i vikt. Men om du tränar för hårt eller bantar under långa perioden, påverkar det graviditetschanserna. Försök att gå upp några kilon, ibland räcker det endast med att äta lite mer. Du behöver fortfarande äta nyttigt, men kanske kan lägga till ett extra mellanmål varje dag? Se till så att du mår bra, försök inte stressa fram några kilon utan ät mer mat helt enkelt det hjälper.

Kosttillskott

Det är svårt för oss att få i oss alla vitaminer och mineraler  varje dag. Och fertiliteten påverkas negativt om du får underskott av järn eller folsyra, exempelvis. På nätet hittar du den hjälp du behöver: det finns kosttillskott för det mesta och det är alltid värt ett försök. Vill du vara extra noga kan du också boka ett besök hos din läkare och göra ett blodprov. De kan analysera ditt blod och se om du saknar några vitaminer eller mineraler.

Previous Article
Next Article

admin